Alan Adı (Domain) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

A

İster girişimci olun ister hobilerini dijital ortama taşıyan biri, kuracağınız web sitesinin alan adının (domain) yapacağınız işin ilk tanışmada doğru izlenimi vermesi gerekir. Anlaşılır bir alan adı kullanmak sizi internette arayan kişilerin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde size ulaşmalarını sağlar. Yazması kolay ve akılda kalıcı bir alan adı bulmuş olsanız da dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Hostazor’da şimdi 424 farklı uzantıda alan adı kaydı mümkün!

En doğru alan adını bulmanız için birkaç yöntemden bahsedelim;

Alakalı isimler tercih edin; alan adınız kuracağınız web sitesinin özelliklerini ve konusunu anlatmalıdır. Alaka düzeyi yüksek alan adları arama motorlarında bulunmanızı ve ilgili konuda tercih edilmenizi sağlar.

Kısa ve yaratıcı olmaya özen gösterin; akılda kalıcı ve kısa isimler kullanım kolaylığı sağlar. Yaratıcı bir alan adı kullanarak kullanıcıların sizi unutmamasını sağlarsınız.

Harf dışı kullanımlardan kaçının; noktalama işaretleri kullanmadan gerekirse bitişik kelimelerden oluşan alan adlarını tercih edin.

Anahtar kelime analizi yapın; alan adınız popüler ve odaklı kelimelerden oluşmalı. Alan adınızın ve ilgili URL’nin arama motoru görünürlüğüne yardım etmesini sağlamalısınız. Bunu sağlamak için ücretsiz anahtar kelime araçlarından faydalanabilirsiniz.

Doğru uzantıyı seçin; kuracağınız web sitesinin anlamını tamamlayan alan adından sonra ikinci nokta doğru uzantıyı seçmektir. Genellikle tercih edilen .com uzantısının dışında da tercih edebileceğiniz ve belki de web sitenizi en doğru şekilde tamamlayan uzantıları da tercih edebilirsiniz.

Yaygın olarak kullanılan site uzantılarını kısaca inceleyelim;

.ac akademik kuruluşlar için.

.aero hava ulaşımı endüstri

.biz (iş) Bu açık bir tld’dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.

.com (ticari) Bu açık bir tld’dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.

.coop (kooperatifler)

.edu (eğitimsel) alan adı eğitim ile ilgili kurumlar içindir. Mesela 2 veya 4 yıllık üniversiteler veya kolejler için.

.gov (ABD) Sadece ABD hükümeti ve ilgili kurumları içindir.

.info (bilgi) Bu açık bir tld’dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.

.int (uluslararası organizasyonlar) Bu alan adı organizasyonlar, ofisler ve 2 veya daha fazla ulusun katıldığı programlarda kullanılabilir.

.jobs (şirketler) Bu alan adı şirketlerin iş ilanlarında kullanılmak için vardır. Şu anda, “sirket.jobs” alan adına sahip bir kurum 3. kişiler için işçi ilanında bulunamaz.

.museum (müzeler)

.name (kişiler)

.net (ağ) Bu açık bir tld’dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.

.org (organizasyon) Bu açık bir tld’dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir.

.pro (meslekler) Şu anda, bu alan adı doktorlar, avukatlar, ve sertifikalı muhasebeciler için kullanılmaktadır. Kayıt için sertifika gibi belgeler aranmaktadır.

.travel (seyahat ve seyahat acentesi ile ilgili siteler)

Peki .tr alan adları nasıl alınıyor?

TR alan adı kullanımı internet dünyasında .com, .net yada .gen gibi bir çok uzantıdan sonra .tr olarak geliyor. Bu .tr yapısına bir temsili uzantı diyebiliriz aslında, her ülke için farklılık gösteren bir uzantı. Bu uzantı yapısını gördüğünüzde o web adresinin o ülkeye ait olduğunu ve gerçekten bir kurum yada kişi ile irtibat içerisinde olduğunuzun garantisidir.

Kişisel bir web sayfası için alacağınız .tr uzantılı alan adınız için gerekli kimlik bilgileriniz yeterlidir.

Kurumsal kullanım için alacağınız .tr uzantılı alan adı için bir kaç işlem yapmanız gerekmektedir.

Öncelikle bir markanız olması gerekiyor. Yani .com.tr alan adını istediğiniz kelimenin bir marka olması gerekiyor şöyle örnek verelim. Bir sebze isminde markamız olsun örneğin adı Hostazor. hostazor.com.tr isminde bir alan adı istiyoruz. Bu alan adını alabilmek için bunun bir marka olması yani marka tescil belgesi olması gerekiyor.

Hemen şimdi hayalinizdeki alan adını 424 seçenek arasından bulmak ister misiniz?

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: