Girişiminizin Web Sitesini Şekillendirme Rehberi

G

Çoğu internet sitesi sahibinin temel problemi gideri olmasına rağmen hiç bir getirisinin olmaması. Bu durum eğer siteniz sizin için hobi ise herhangi bir sorun yaratmıyor. Ancak eğer projeniz size gelir getirmeli verdiğim emekler karşısında bir getiri olmalı beklentisinde iseniz bu durum sizler için sorun haline geliyor. Peki ya geliriniz var ve giderleriniz daha çok ise?

Projenizin Başında Bulunan Kişi Siz Olun!

İnternet sitenizden  para kazanmayı da düşünüyorsanız bu sizin için aynı zamanda bir projedir. Sizinle çalışan tasarımcı, webmaster ya da uploader sitenizi sizin gibi düşünmez. Onlar için para kaynağıdır. Yeterli bilgiye sahip ise düşünceleri ile sizin işinizi daha iyi hale getirmek yerine arka planda kendisi için daha iyi bir yapıyı hazırlar. Sizden ayrıldığı gibi oradan para kazanmaya çalışır. Unutmayın ki insanlar yalnızca kendi ürün veya mallarına yüksek önem verirler. Projenizin başında sürekli olarak kalmanız projeniz için hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Gereksiz Özelliklerden Kaçının!

Siteniz için projenizde bir çok özellik bulunmasını isteyebilirsiniz. Ancak her önünüze gelen özelliği, rakiplerinizde gördüğünüz her özelliği kendi sitenize eklemekten kaçının. Kullanılmayan ve siteniz üzerinde yük oluşturacak çöp dağlarının oluşmasına izin vermeyin. Burada en önemli nokta kullanıcıların ihtiyaçlarına göre en basit yapıyı oluşturmaktır. Karmaşık yapılar insanların sadece kafasını karıştırmaz büyük kayıplar yaşamanıza da sebep olabilir.

İnsanlar için en değerli olan şey zamandır. Gereksiz yükler ile insanların zamanından yediğiniz sürece sitenizi tercih edecek potansiyel kitleye ulaşamazsınız. En yararlı, en kolay ve en az zaman kaybettiren siteyi yapmaya çalışın. Bilgi sitesi dahi olsanız gereksiz özellikler yerine kullanıcının istediği bilgiye kolay ulaşmasını sağladığınızda kullanıcılar sitenizde daha fazla kalıp daha çok bilgiye erişmek isteyecektir.

Merak Uyandıran Özelliklerden Sitenizde Bahsedin ve Referans Gösterin

Sitenizde yayınladığınız bilgi olsun, satacağınız ürün olsun merak uyandıran, herkesin bilmediği tüm içerikleri sitenizde bir sözlük edası ile açıklayıp anlatacağınız bir bölüm ile kullanıcıların bu özellik neymiş deyip diğer sitelerde bakmasının önüne geçip tamamını sitenizde anlatın. Bu anlattığınız bölümde ki bilgileri onun ile ilgili bilgi veya ürün kısmında referans olarak gösterin. İnsanların akıllarında sorun kalmasın.

Bu noktaya kadar size tasarruftan değil sitenizin/projenizin potansiyelini arttırmaktan bahsettim. Peki nasıl tasarruf edeceksiniz?

Gereksiz Büyüklükte ki Hosting Paketlerinden Uzak Durun

Projeniz için ister hosting kullanın, ister kendi sunucusunda barınan bir site oluşturun. Sitenizin gelişimini adım adım takip edin. Gereksiz büyüklüklerde ki servisler sizler için cüzdanınızın boşalmasına sebep olacaktır. Sitenizin ihtiyaç duyduğu özellikleri iyi analiz edin. Disk alanından bandwith değerlerine, işlemci limitlerinden mail yapısına kadar projeniz için gerekenden büyük servislerden hizmet almayın.

Bu servislerde değerlendirme olayını haftanın en kalabalık anındaki toplam yükün siteniz üzerinde ve kaynaklarda yapması gereken yük en fazla %60 olmalıdır. Bu durum kampanya yada bilgi sitesi iseniz ödev dönemindeki yük için %80 olmalıdır. Siteniz ve sunucular için %80 yükten sonrası zorlanma, sitenizin yavaşlaması ve müşterilerinizin hizmetlerden faydalanmasına engel olarak zaman çalma durumuna döndüğü anda sizin için zarar durumuna dönecektir.

Alternatif Teknolojileri Araştırın

Hosting, VPS ya da Dedicated kullanıyor olun. Sitenizin ihtiyaçlarını belirlediğinizde sizin için en iyi olan servisi bulmak için her zaman alternatifleri ve oradaki gelişmeleri araştırın. Bu sizin her zaman en iyi şekilde olmanızı ve ziyaretçilerinizin/müşterilerinizin de bu durumdan en iyi şekilde faydalanmaları için gereklidir.

İşinizin Beyni Sizsiniz ama Diğer Kısmını İşi Bilenlere Bırakın

Projenin başında olan kişi sizsiniz size belirttiğim şekilde araştırdınız evet ama tüm işi siz yapmaya çalışıyorsanız bazı sorunlar sizin peşinizi bırakmayacaktır. İnsan vücudunda Beyin nasıl Kalbin atışına bazı kimyasalların üretim emri ile destek olmak dışında karışmıyor ise sizde projenizde sunucu kısmında sunucudan anlayan birisi, yazılım geliştirme kısmında yazılımdan anlayan biri ile çalışarak en sağlıklı projeyi/siteyi çıkarmalısınız. Aksi takdirde en ufak şeyde hastalanan bir insan gibi sürekli sorunlarla boğuşan bir yapı ile başarıya ulaşamazsınız. Başlangıçta bunların hepsi sizin için maliyet gibi gözükebilir ancak bir evin temeli sağlam olmaz ise üste çıkacağınız bir kat ile tüm binanın yıkılmasına sebep olabilirsiniz.

 

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Yazar ; Mahmut Yum

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: