Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi – 2

S

Blogumuzu Oluşturalım!

Profesyonel bir blogda, ayarlamanız gereken üç teknik öğe bulunur: alan adı, blog platformu ve web  hosting hizmeti(blogun barınacağı alan).

Bir Bloglama Platformu Seçme

Blogger, WordPress.com ve Tumblr gibi birçok ücretsiz blog platformu var. Bu seçeneklerden herhangi birisi kişisel bir blog için iyidir, ancak sitenizden para kazanmayı planlıyorsanız, kendinize ait bir WordPress blogu en iyi seçimdir. Diğer platformlar kendi kısıtlamalarına sahiptir, ancak özel bir WordPress sitesi ile tamamen özgürleşebilirsiniz. Özel bir WordPress blog ayrıca, seyahat günlüğünüzün aniden popüler hale gelmesi durumunda, büyümeyi ve platformları değiştirmek zorunda kalmama konusunda endişelenmenize de olanak tanır.

WordPress internetin % 30’una sahiptir. Kullanıcı dostu ve esnek özelleştirme seçeneklerine sahiptir. Bloglar, e-ticaret siteleri, haber portalları veya iş siteleri olmak üzere birçok farklı türde web sitesinde kullanılır. Açık kaynak niteliğinden dolayı WordPress ücretsizdir, ancak bir site oluşturup bu siteyi daha iyi noktalara getirmek için biraz masraf yapabilirsiniz.

Seçtiğiniz içerik yönetim sistemi ücretsiz olsa da (WordPress’i seçtiğiniz varsayılarak), profesyonel alan adınız ve web barındırma için ödeme yapmanız gerekecektir. ( WordPress Hosting ve Alan Adı paketlerimizi inceleyin. )

Güvenilir Web Hosting sağlayıcısı Seçimi

Web hosting sağlayıcısı, web sitenizin dosyalarını sakladığınız yerdir. Hosting planları ortalama olarak 8 TL/Ay fiyatlandırması kadar ucuz olabilir ve blogunuz büyüdükçe ziyaretçiler için daha fazla depolama alanı ve bant genişliği sağlamak için yükseltilebilir. Bu bağlamda Hostazor, gerek yurt için gerek yurtdışı referansları ile sizin için tercih sebebi olabilir. Müşteri yorumlarımızı incelemek için tıklayın.

Çok fazla kesinti süresine sahip olmayan güvenilir ve kararlı bir web barındırma firması seçmek önemlidir. Başlıyorsanız, paylaşılan barındırma ile daha iyi durumda olabilirsiniz. Bu, başka bloglarla bir sunucu paylaşacağınız anlamına gelir. Dezavantajı ise, diğer web siteleriyle kaynakları paylaştığınız için blogunuz daha yavaş yüklenebilir. Ayrıca sitenizle daha fazla zaman geçirmeniz gerekebilir. Bu yüzden WordPress Hosting paketimiz yerine özgür olmak, kaynakları yalnızca kendiniz için kullanmak isterseniz Linux VPS Hosting paketimizde bulunan tek tıkla wordpress kurulum temasını seçerek blogunuzu sanal sunucu üzerinde tek tıkla oluşturabilirsiniz.

WordPress sitenizin Hostazor gibi bir şirkette barındırılması, bir seyahat blogunun elde edebileceği ekstra avantajlarla doludur. Seyahat ederken, endişelenecek zamanınız olan son şey, kesinti veya sunucunuzla uğraşmaktır. Ayrıca, her şeyi düzeltmek için her zaman en iyi internet bağlantısına erişemeyebilirsiniz. Güvenilir bir firma ile çalışmak aslında size para kazandırabilir.

Web barındırıcısına karar verirken dikkat etmeniz gereken birkaç şey:

  • WordPress optimizasyon eklentileri
  • Iyi müşteri desteği
  • Otomatik yedekleme sistemi
  • Yeterli depolama alanı

Blog’un Görünümünü Özelleştirme
Ücretsiz WordPress ile blogunuzu web hosting ile ilişkilendirip kurduktan  sonra, blogunuzun görünümünü ve markasını oluşturmaya odaklanabilirsiniz.

Aşağıdakileri özelleştirmek, seyahat günlüğünüzün kendine özel bir kurumsal kimliği olmasına  yardımcı olacaktır:

Tema : Hem ücretli hem de ücretsiz seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Özellikle seyahat bloglarına hitap eden temalar mevcut. Yeni başladığınızda, blogunuzun temasını geçersiz kılmayın. İlk önce ücretsiz biriyle başlamak isteyebilirsiniz, çünkü blogunuzun adından farklı olarak, tasarımı daha sonra değiştirebilirsiniz. Bu yüzden bütçenize göre hareket edebilirsiniz.

Header : Header, blogunuzun üst kısmında bulunur. Blogunuzun adını metin olarak paylaşmak veya logo olarak bir fotoğraf dosyası yüklemek için header bölümünü kullanabilirsiniz.

Örnek bir header. Üstteki resimde gördüğünüz gibi blogumuzun header’ı bu şekildedir. Logo, menüler ve daha fazlasına yer verilebilir.

Renk Çeşitliliği : 2 ila 3 tamamlayıcı renk blogunuz için yeterlidir. (daha fazla renk dikkat dağıtıcı olabilir).

Yazı tipleri : En fazla 3 farklı yazı tipi kullanın. Logo için bir tane, başlıklar için bir tane ve bir tanesi de metin içerikleri için.

Resimler : Blogunuzu ziyaret eden insanların, ilk bakışta blogunuzun ne ile ilgili olduğunu anlatan, görsel olarak ziyaretçilere daha doygun bir içerik duygusu sağlayan resimler kullanın.

Örnek olarak, seyahat blogları ile ilgili olan yazımızda dikkatinizi içeriğe çeken resimler kullanıyoruz.

Eklentilerle Blogunuzun yeteneklerini artırın

Birçok kullanıcıyı WordPress’e çeken şey, sitenize işlevsellik eklemek için kurabileceğiniz eklentilerdir.Bu eklentiler sayesinde wordpress sitenizi dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Yeni başladığınıza göre, uzmanlara farklı bir bütçe ayırmak yerine başlangıç olarak sitenizdeki bazı işlevleri eklentiler sayesinde giderebilirsiniz. Seo, yedekleme, optimizasyon, güvenlik ve benzeri konularda bir çok güvenilir eklenti mevcuttur. Özellikle seyahat blogları için oluşturulmuş bazı eklentiler de vardır.

Sizin için birkaç eklenti; 

Whereabouts : Konumuzu belirleyerek okurlarınıza o an nerede olduğunuzu gösterebilirsiniz.

 

Travel Map : Seyahatinizi haritalandırarak nereleri ziyaret ettiğinizi bir dünya haritası üzerinden yansıtıp, bütün seyahatlerini tek bir görüntü ile ziyaretçilerinize sunabileceğiniz muhteşem bir eklenti.

İnstagram Feed :   İnstagram hesabınızda paylaştığınız içerikleri blogunuzda bir akış olarak gösteren eklenti ile takipçilerinizi artırıp, ziyaretçilerinize daha dolu bir içerik akışı sağlayabilirsiniz.

Bu ve bunun gibi bir çok eklenti mevcut. Bu eklentiler seyahat blogu kurarken size avantajlar sağlayıp, bilginiz olmadan sadece butonlar yardımıyla web sitenize ekstra yazılımsal avantajlar katacaktır.

Bir sonraki içeriğimizde seyahat blogları için içerik yazarken dikkat etmemiz gereken hususlara değineceğiz. Mutlu bloglamalar! 🙂

Seyahat blogları ile ilgili yazı serimizin üçüncüsü için, en alt kısımda bulunan bültenimize eposta ile aboneliğinizi başlatabilir, diğer yazımız yayınlandığında haberdar olabilirsiniz.

Serinin diğer yazıları; 

Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi 1

Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi 2

Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi 3

 

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

Yazar ; hostazor

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: