Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi

S

 

Seyahat etmeyi seviyor musun? Peki anılarını insanlarla paylaşmaya ne dersin?

İnsanlar için seyahat, vazgeçilmez bir aktivite haline gelmeye başladı. Farklı yerler, farklı lezzetler ve yöreye özgü keşifler için seyahat etmek en iyi tercih dyebiliriz. Herkesin bildiği gibi “Çok gezen mi bilir? Çok okuyan mı?” sorusunun yanıtı olan gezmek, uygulamalı öğrenim alanlarından birisidir. Fakat gezerken sizin için anılarınızı saklayacak, farklı insanlara ilham verebilecek bir kaynağınızın olması da gerekir. Üstelik bu kaynak çoğu zaman insanlara rehber niteliğindedir.

Birçok insan dünyadaki farklı tatları yaşamak için seyahat etmeyi hayal eder; ve aslında herkes bunu  yapabilir. Üstelik seyahat blogu tutmak siz ek gelirde kazandırabilir. Hatta geçimini yalnızca gezip gördüğü yerleri yazarak aldığı ücretle sağlayan bloggerlar bile var.

Her şeyden önce seyahat bloguna nasıl başlayacağınızla ilgili bazı gerçekleri anlatma zamanı geldi. ?

Kim seyahat eden bir blogcu olmak istemez ki? Seyahat pahalı olabilir ve başka birinin masraflarınızı karşıladığı fikri kesinlikle caziptir. Ama bu, birinci sınıfta Paris’e seyahat etmek gibi değil. Seyahat ederken bloglama fikri daha çok bilinmeyen renklerin gün ışığına çıkma arzusunu yansıtır.

Seyahat bloglaması kolay değildir. Zira konaklama ve diğer şeylere ödeme yaparak yapılan seyahatler diğer insanların düşündüğü şeydir. Fakat Seyahat yaparken bloglamak daha çok seyahat ederken deneyimlediğimiz markaların bir nevi reklamı gibidir ve sizi bazı masraflardan kurtarır.

Temel Nitelikler;

İçerikleriniz doygun ve zengin olmalı. Herkes bir seyahat blogu açmak ister. İşte tam burada hayal gücümüz ile birleştireceğimiz içeriklerin kendini öne çıkarması, belirli bir takipçi kitlesine sahip olmak gibi temel gereksinimler söz konusudur. Ama bu o kadar kolay değil. Beş yıldızlı güzel bir otelde yalnızca bloglama karşılığında ücretsiz konaklama yapabilmek, kendi içinizde bir imparatorluk kurmaya benzer. Zira hem zengin içeriğiniz, hemde o otelin özelliklerine hitap eden bir takipçi kitleniz olmalı.

Çoğu kez, bilgisayarınızın başındasınız. Bir blogcu olmak, kendi derginize sahip olmak ve editör, fotoğrafçı, yazar ve stilist olmak gibidir. Evet, hepsi bir arada. Bazı blog yazarlarının kendi ekipleri var, ancak başlangıçta sadece siz olacaksınız. Fotoğraf, video, içerik, seo, sosyal medya planlaması yapma ve düzenleme: Tüm bu görevler, bilgisayar başında bol zaman gerektirir.

İşinizi takip edin. Şirketler size içerik için ödeme yapıyorlar. Başarılı bir seyahat blogcusu olmak için, herhangi normal bir iş gibi son başvuru tarihlerini takip etmelisiniz. İçerik yazarken diğer yazarladan farklı bir tarzınız olmalı. Unutmayın, her iş gibi seyahat bloglama işinde de son teslim tarihleri vardır.

Sabit bir gelir elde edemezsiniz. Genelde freelance ile olduğu gibi, bir sonraki projenize kadar sabretmelisiniz. Ayrıca, seyahat bloglarını başlangıçta bir gider olarak düşünmeniz gerekir. Sonuç olarak kendinizi ispat edebilmeniz için bir yerlere kendiniz gitmelisiniz değil mi?  İçeriğiniz için konu edinebilmek amacıyla biraz seyahat edip para harcamanız gerekebilir.

Yalnız seyahat blogu yazarı iseniz, kendi başınıza bir yerden diğerine gitmek sizi biraz yalnızlığa itebilir ve e çok uzun bir süredir herhangi bir yerde bulunmadığınız için yeni arkadaşlık ve bağlantılar kuracabilirsiniz.

Sırada ne olduğunu bilmemek. Bir seyahat blog yazarı olmak ilk bakışta heyecan verici görünebilir, ancak daha sonra ne yapacağınızı sürekli olarak planlamanız gerekir. Seyahatin heyecanı yitirdiği ya da paranın tükendiği bir zaman olabilir ve buna göre plan yapmanız gerekecektir.

Seyahat Blogunu Nasıl Oluşturabiliriz?

Seyahat blogculuğunun sert gerçeklerinden korkmuyor musunuz? Bir seyahat blogu nasıl oluşturulur? adım adım izleyelim.

Başlamak için iki temel yol vardır: Öncelikle kendimize biraz anı biriktirmek için bir kaç seyahat yapmamız gerekir. Tabii ki bu seyahatler ücretsiz olmayacak ve biraz bütçe gerektirecek. Farklı bir içerik sunum tarzı geliştirmek, seyahatlerimizde farklılıklar yaratmak gibi bir kaç detay, sizi diğer yazarlardan farklı kılabilir. Tabiiki bu farklılıkları ne kadar verimli kullandığınız da çok önemli.

Tıpkı diğer blog türleri gibi, sizin yüz binlerce rakibiniz olacak. Bu yüzden farklılıklarınızı kitlenize en iyi şekilde yansıtmanız gerekir.

Başlamadan önce kendinize sormanız gereken sorular var. Bazı yazarların içerikleri de bu konuda size biraz bilgi verir. İçeriklerinizi nasıl ele alacağınız ve içeriklerinize göstereceğiniz yaklaşımlar bu bağlamda çok önemli.

  • Neden seyahat blogu oluşturmak istiyorsunuz?
  • Düşüncelerinizi yazıya dökme anlamında ne kadar yeteneklisiniz?
  • Sizi diğer insanlardan farklı kılan özelliklerinizi ne kadar verimli kullanabiliyorsunuz?
  • Bu konuda uzun süre çalışabileceğinize inanıyor musunuz?

Bu soruların elbette genel cevapları var. Fakat siz bu sorulara özel yanıtlar verebiliyor, kendinizi ikna edebiliyorsanız bloglamaya başlayın!

Başlamadan önce seyahat bloglaması kısmında örnek kategoriler;

  • Şehir blogları : Şehrinize odaklanın (uzaklara seyahat etmenize gerek yoktur ve belki de bu konuyu en iyi şekilde biliyorsunuzdur)
  • Ülke odaklı: Ülke çapında hedefler
  • Bölge odaklı : Örneğin;  Güney Doğu Anadolu veya Doğu Anadolu
  • Demografik odaklı: Bu seyahat blogları özellikle bir ülkenin vatandaşlarına yöneliktir
  • Bütçe odaklı : Bu kategoride, insanların planladığı bütçeye göre en iyi alternatifleri onlara sağlayabilirsiniz.
  • Lüks odaklı : lüksüne düşkün insanlar için bilinmeyenleri onlar için keşfedin.
  • Yalnız Seyahat : Evet yanlış okumadın, yalnız seyahat etmek isteyenler için huzur ara!
  • Cinsiyet odaklı : cinsiyetlere göre farklı tercihleri bu konuda arayışta olan insanlar için derleyin.
  • İş odaklı : İş seyahatleri için insanlara rehber olacak içerikler yazmaya ne dersin?
  • Macera odaklı : Macera tutkunları için afrikayı ve amazonları yeniden keşfedebilirsin!
  • Aile odaklı : Aileler için uygun olan seyahatler hakkında kendine özgü bir blog hazırlayabilir misin?
  • Yaş odaklı : Daha çok yaşlı insanlar için ya da emekli insanlar için bir seyahat planı hazırlıyoruz, deneyimlerini blogunda paylaş ve bize yardımcı ol!
  • Özel Seyahat : Özel durumları olan insanlar için odaklanmış, özel seyahatler.

Ya da gerçekten iddialıysanız, Gary Arndt’ın “Her Şeyi Her Yerde” blogunda  yaptığı gibi dünya çapında yolculuğunuz hakkında blog yazabilirsiniz. Evini 2007’de sattı ve o zamandan beri dünya çapında seyahat ediyor (175’den fazla ülke).

Birisinin blogunuzu okumak isteyeceğinden emin olmak için blogunuz ile ilgili rekabeti analiz edin. (fikriniz için mevcut bir kitle olup olmadığını doğrulamak için).

Diğer blogcuların yazdıklarına dair bir fikir edinmek için “Türkiye’de Seyahat” gibi bir içerikte en popüler içeriğe bakmak için Ahrefs veya BuzzSumo gibi bir aracı kullanmak isteyebilirsiniz. Baktıktan sonra kendinize sorun, “Bunu daha iyi yapabilir miyim?”

Alternatif olarak, kendinizi denemek isteyebilirsiniz. Eğer yapabiliyorsanız, boşluk bul. Kendinize “Neden kimse bunu yapmadı?” diye soruyorsanız, onu kendiniz yapın!

Marka ve Bilinirlik

Blog yazarlarının çoğu kendilerini marka olarak pazarlamaktadır. Markanız, blogunuzun bilinen adı. İçeriğinizin bir parçasını gördüklerinde, insanların “Bu çok XX!” gibi bir tepki ile duygusal yoğunluk yaşamasını sağlar.  Marka bağımlılığı ne kadar güçlü olursa, blogunuz da o kadar güçlü olur.

Blogda markalaşma esasları aşağıdaki ölçeklerden geçer.

  • Blog adınız ve sloganınız.
  • Blogunuzun genel görünümü: tema, yazı tipleri, logo, renk, kullandığınız resimler vb.
  • Yazıların kapasiteleri

Blogunuz aynı zamanda hızlı ve kolay ulaşılabilir olmak zorundadır. Zira insanlar beklemeyi sevmez.  Blogunuzda genel olarak bir ahenk yakalamanız gerekir. Bu ahengi yazı tipi,logo,görseller ve diğer detaylar ile sağlayabilirsiniz.

Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi kategorisinde oluşturduğumuz serimiz ile sizlere blog oluştururken dikkat etmeniz gereken püf noktaları anlatmaya devam ediyoruz. Serinin diğer yazıları için en alt kısımdan blog bildirimlerimize abone olabilir ve email ile bildirim alabilirsiniz.

Serinin diğer yazıları ; 

Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi 1

Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi 2

Seyahat Blogu Oluşturma Rehberi 3

 

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

Yazar ; hostazor

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: